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Littlefield Corporation 
2501 North Lamar Blvd. 
Austin, TX  78705 

 
Re:  Bingo Advisory Opinion No. 2007-0723-0020; Leasing Replacement Tables and 

Chairs 
  
Dear Mr. Minch: 
  
This advisory opinion responds to your request received on July 23, 2007, regarding 
leasing replacement tables and chairs.  Specifically, you requested: 
 

Scenario:  A Unit composed of five (5) duly licensed and authorized 
charities desires to outfit their bingo hall with new tables and chairs to 
replace some functionally obsolete tables and chairs currently owned by 
the Unit. 
 
Question:  Can the Unit enter into a lease with their Commercial Lessor to 
lease or lease/purchase the replacement table and chairs? 

 
ANSWER: 
 
Neither the Bingo Enabling Act (Act) nor the Charitable Bingo Administrative Rules 
specifically addresses a lease between a licensed authorized organization and a 
commercial lessor pertaining to the lease or lease/purchase of replacement tables and 
chairs.  However, the Act does address rent, permissible expense, and restrictions on the 
source of funds used by a person seeking a commercial lessor license to provide premises 
with furniture. 
 



Tex. Occ. Code §2001.406 provides that rent paid by the licensed authorized organization 
to the lessor must include all expenses authorized by Tex. Occ. Code §2001.458, may not 
exceed $600 for each bingo occasion, and must be paid in a lump sum.  §2001.458 (a) is 
a non-exclusive list of items of expense that may be reasonable or necessary to conduct 
bingo.  Although not listed in §2001.458, tables and chairs are reasonable or necessary 
items of expense to conduct bingo.   
 
In addition, Tex. Occ. Code §2001.153 provides in part: 
 

(a) The commission may not issue a commercial lessor license to a person 
unless the commission receives evidence the commission considers 
adequate that funds used by the person seeking the license to . . . 
provide the premises with furniture . . . are: 

(1) the person’s own funds; or 
(2) the funds of another person, including loan proceeds, that: 

(A) were obtained in an arms-length transaction that was 
commercially reasonable under the circumstances; and 

(B) were not obtained under an expectation or obligation that 
the person from whom the funds were obtained would 
directly participate in, or have a legal interest in, rents 
obtained under the license or revenues or profits from the 
conduct of bingo on the premises.  

. . . 
Accordingly, the Commission may not issue a commercial lessor license to a person who 
has received funds to provide furniture for the premises from another person who “. . . 
would directly participate in, or have a legal interest in . . . revenues or profits from the 
conduct of bingo on the premises.”  Clearly, a licensed authorized organization would 
directly participate and have a legal interest in revenues or profits from the conduct of 
bingo on the premises.  Therefore, the statute prohibits issuance of a commercial lessor 
license to a person who has received funds from a licensed authorized organization to 
provide furniture. 

 
_________________________ 

 
SUMMARY 

 
Although neither the Bingo Enabling Act nor the Charitable Bingo Administrative Rules 
directly prohibits a unit from entering into a lease with their commercial lessor to lease or 
lease/purchase tables and chairs, Tex. Occ. Code §2001.406 requires that the expense 
must be included in the rent not to exceed $600 per occasion and must be paid in a lump 
sum.  Furthermore, Tex. Occ. Code §2001.153 prohibits the Commission from issuing a 
commercial lessor license to a person who has received funds from a licensed authorized 
organization to provide the premises with furniture.  
 

___________________________ 
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This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
Philip D. Sanderson, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   James A. Cox, Jr., Chairman 
      C. Tom Clowe, Jr., Commissioner 
       Anthony J. Sadberry, Executive Director 
       Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
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