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RETURN RECEIPT REQUESTED 

  
  

BAO # 2007-0725-0022 
 
 
September 24, 2007 
 
Ms. Patricia Greenfield 
Greenfield Bingo Services 
P.O. Box 2065 
Weatherford, TX  76086 

 
Re:  Bingo Advisory Opinion No. 2007-0725-0022; Charitable Distributions 
  
Dear Ms. Greenfield: 
  
This advisory opinion responds to your request received on July 25, 2007, regarding 
charitable distributions.  Specifically, you requested: 
 

A veterans group wishes to make a charitable donation from their bingo 
account to another veterans group.  One of the federal tax exempt 
purposes under 26 U.S.C. Section 501 of a veteran’s group is to assist its 
members.  Can the group that receives the donation use all or a portion of 
the money to assist its members? 

 
ANSWER: 
 
Texas Occupations Code § 2001.455 provides:  
 

A person given bingo proceeds for a charitable purpose may not use the 
donation:  
    . . . 
   (2) for a purpose that would not constitute a charitable purpose if the  

                    activity were conducted by the donor organization. 
 
Thus, the question is whether the donor veterans’ organization could use its charitable 
bingo proceeds to assist members of the recipient veteran’s organization.  If so, the 
recipient organization may use the donation in the same way. 
 
 



In regards to disbursement for charitable purposes, Texas Occupations Code § 2001.454 
provides: 
  

(a)  A licensed authorized organization shall devote to the charitable 
purposes of the organization its net proceeds of bingo and any rental of 
premises. 
 
(b)  Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from 
bingo and any rental of premises are dedicated to the charitable purposes 
of the organization only if directed to a cause, deed, or activity that is 
consistent with the federal tax exemption the organization obtained under 
26 U.S.C. § 501 and under which the organization qualifies as a nonprofit 
organization as defined by § 2001.002.  If the organization is not required 
to obtain a federal tax exemption under 26 U.S.C. § 501, the 
organization’s net proceeds are dedicated to the charitable purpose of the 
organization only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent 
with the purposes and objectives for which the organization qualifies as an 
authorized organization under § 2001.002. 

 
If the licensed authorized organization can prove that the proceeds are directed to a cause, 
deed or activity that is consistent with the federal tax exemption the organization 
obtained under 26 U.S.C. § 501 and the Tex. Occ. Code § 2001.002(19) definition of 
non-profit organization, then those donations may be recognized as a charitable 
distribution and therefore an allowable use of funds derived from the conduct of bingo.  
Under this definition, the organization: 
  

(A)    may not distribute any of its income to its members, officers, 
or governing body, other than as reasonable compensation for services; 
and 
 
(B) must have obtained tax exempt status under § 501(c), 

Internal Revenue Code of 1986. 
 

As described in the question presented, the donor veterans’ organization’s charitable 
purpose of assisting its members conflicts with the prohibition in § 2001.002(19) limiting 
a non-profit organization from distributing its income to its members.  However, under 
the facts presented, the donor veterans’ organization would not be assisting its own 
members.  If it is within the charitable purpose of the donor veterans’ organization to 
assist veterans who are not members of the donor organization, then the recipient 
organization may assist its veteran members.  In accordance with Tex. Occ. Code            
§ 2001.455, a veterans’ group that receives a donation of bingo proceeds may use the 
funds to assist its members if the activity would constitute a charitable purpose if the 
activity were conducted by the donor veterans’ organization.   
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_______________________________ 
 
 

SUMMARY 
 

In accordance with Tex. Occ. Code § 2001.455, a veteran’s group that receives a 
donation of bingo proceeds may use the funds to assist its members if the activity would 
constitute a charitable purpose if the activity were conducted by the donor veteran’s 
organization.   
 

_______________________________ 
 

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
Philip D. Sanderson, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   James A. Cox, Jr., Chairman 
      C. Tom Clowe, Jr., Commissioner 
       Anthony J. Sadberry, Executive Director 
       Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
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